Bajecznie szybkie, proste i pyszne placki gryczane.

Bajecznie szybkie, proste i pyszne placki gryczane.

03.12.2018

Sycące, odżywcze i zaspokajające apetyt na słodkie - doskonale sprawdzają się po spacerze w zimowej aurze, czy na poprawę humoru :)   • 1 szklanka mąki gryczanej• 1 szklanka mąki kukurydzianej• 1 jabłko• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia• 2 jajka (można zastąpić 2 łyżkami skrobii ziemniaczanej)• 4 łyżki cukru• 1,5 szklanki m...

Czytaj dalej...

Komfort psychiczny dziecka na diecie bezglutenowej.

Komfort psychiczny dziecka na diecie bezglutenowej.

25.11.2018

Nietolerancja glutenu kojarzona jest głównie z dolegliwościami układu pokarmowego. Większość z nas w pierwszej kolejności wskaże objawy pokroju bólów brzucha, biegunki oraz wysypki. Nietolerancja jednak może powodować również zaburzenia na tle psychicznym. Szczególnie podatne na nie są dzieci oraz nastolatkowie w okresie dorastania, w których ...

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść amarantus?

Dlaczego warto jeść amarantus?

19.11.2018

Amarantus (szarłat) – prawdziwy król Ameryki Południowej. Jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Uwielbiany przez Azteków, Majów oraz Inków. Stał się podstawą żywienia wielu nacji. Docenia się go za ciekawy smak jak i niezwykłe właściwości odżywcze, a także zdrowotne. Dlaczego więc warto sięgać po „zboże XXI wieku”?   P...

Czytaj dalej...

Nietypowe objawy oraz skutki nieleczonej celiakii.

Nietypowe objawy oraz skutki nieleczonej celiakii.

12.11.2018

Celiakia (choroba trzewna) to autoimmunologiczna choroba powodująca trwałą nietolerancję glutenu (białka obecnego m.in. w pszenicy, jęczmieniu oraz życie). W organizmie chorego prowadzi do zaników kosmków jelita cienkiego, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. Zupełnie nieleczona prowadzi więc do niedożywienia które skutkować może ostatec...

Czytaj dalej...

Quinoa - dar Azteków w Twojej kuchni.

Quinoa - dar Azteków w Twojej kuchni.

27.10.2018

Quinoa (komosa ryżowa) uprawiana w Ameryce Południowej (Chile, Peru i Boliwii) blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album) roślina jednoroczna, która istnieje już ponad 5 tys. lat. Nazywana „matką zbóż”, „złotem Inków” doceniana przez Azteków, dodawała sił starożytnym wojownikom. Razem z ...

Czytaj dalej...

Śniadanie bez kanapek i glutenu, czy to możliwe?

Śniadanie bez kanapek i glutenu, czy to możliwe?

18.10.2018

Śniadanie to posiłek, który ma nam zapewnić siłę i energię nawet na dobrych kilka godzin. Naszym pierwszym wyborem bardzo często bywają kanapki - dlatego, że „szybkie”, „łatwe” i brak pomysłu. No bo jeśli nie kanapki to co? Warto urozmaicić swoje menu, tak by uniknąć monotonii na talerzu, jednocześnie dbając o to by śniadanie było smaczne, zdrowe ...

Czytaj dalej...

Pszenicę da się zastąpić!

Pszenicę da się zastąpić!

10.10.2018

Pszenica, można znaleźć ją właściwie wszędzie i mieć wrażenie że przemysł spożywczy nie może bez niej się obejść. Uchodzi za jedno z podstawowych zbóż. Czy zatem jej zastąpienie może być tak kłopotliwe na diecie bezglutenowej? Czy możliwe jest znalezienie bezglutenowej alternatywy dla mąki pszennej? Rynek oferuje dużą ilość mąk bez glutenu. Różnią s...

Czytaj dalej...

REGULAMIN KONKURSU FACEBOOK Z DNIA 5.12.2018 R.

REGULAMIN KONKURSU FACEBOOK Z DNIA 5.12.2018 R.

05.10.2018

REGULAMIN KONKURSU FACEBOOK Z DNIA 5.12.2018 R. § 1. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Organizatorem konkursu Facebook (zwanym dalej “Konkursem”), jest zarządca profilu pod adresem www.facebook.com/GranoBezGlutenu – Spółka Celowa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu Sp. z o.o., z siedzibą pod adresem ul. Powstańców Wielkopolskich 16, 61-895 Poznań, (z...

Czytaj dalej...

Razowy, graham, z ziarnami... co dokładnie oznaczają te nazwy?

Razowy, graham, z ziarnami... co dokładnie oznaczają te nazwy?

04.10.2018

Oficjalne statystyki podają, że przeciętny Polak zjada około 45 kg rocznie lub ponad 120 g dziennie. Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, usytuowany u podstawy piramidy żywieniowej. Jadamy go w wielu odmianach, pod różnymi nazwami handlowymi, coraz częściej pieczemy sami, wykorzystując gotowe mieszanki piekarskie i doceniając walory własnoręcznie piecz...

Czytaj dalej...

Czy produkty bezglutenowe mogą mieć negatywny wpływ na zbilansowanie diety?

Czy produkty bezglutenowe mogą mieć negatywny wpływ na zbilansowanie diety?

30.09.2018

Jakie pułapki czyhają na osoby wykluczające gluten ze swojego jadłospisu i jak sobie z nimi poradzić? Zmiana diety tradycyjnej na bezglutenową jest pewnym wyzwaniem i z początku może nieco przerażać.  Problemem jest nie tylko fakt, iż musimy zrezygnować z powszechnie lubianych produktów. Warto pamiętać, że eliminując z diety zboża zawierające gluten narażamy się na...

Czytaj dalej...

Skontaktuj się z nami

GRANO
Niedźwiady 59A
62-800 Kalisz
woj. Wielkopolskie

tel. 692 343 056
tel. +48 62 764 29 21
biuro@grano.pl

Dołącz do nas!

Formularz kontaktowy

* pole obowiązkowe
** przynajmniej jedno pole musi być wypełnione

Produkty marki GRANO ze znaczkiem „przekreślonego kłosa” są kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – członka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). Dowiedz się więcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Designed by myślisz&masz. Developed by IQHouse.