Obalamy 3 powszechne mity na temat glutenu.

Obalamy 3 powszechne mity na temat glutenu.

13.02.2019

Czy osoba, u której stwierdzono brak podstaw do wykluczenia glutenu ze swojej diety powinna wyeliminować go z diety? Od momentu pojawienia się mody na bezglutenową żywność stawiamy sobie tego rodzaju pytania. Istnieje wiele mitów na temat diety bezglutenowej. Ale czy są one prawdziwe? Oto powszechne mity, które chcielibyśmy skomentować. Dieta bezglutenowa = dieta red...

Czytaj dalej...

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - czym są i dlaczego nie trzeba ich unikać.

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych - czym są i dlaczego nie trzeba ich unikać.

06.02.2019

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych to bezpieczny dodatek do żywności, powszechnie spotykany w gotowym pieczywie i różnych mieszankach do wypieku, często oznaczane symbolem E471 Są to tłuszcze otrzymywane z glicerolu oraz naturalnych kwasów tłuszczowych, zwykle pochodzenia roślinnego. Warto zaznaczyć, że związki te występują również naturalnie w produ...

Czytaj dalej...

Czy dieta bezglutenowa może sprzyjać wystąpieniu cukrzycy?

Czy dieta bezglutenowa może sprzyjać wystąpieniu cukrzycy?

01.02.2019

W marcu 2017 roku świat obiegła informacja o tym, że dieta bezglutenowa powoduję cukrzycę. Rozpisywały się na ten temat niemal wszystkie czasopisma i portale internetowe. Wszystko to za sprawą wyników badania zaprezentowanego na konferencji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Przez 30 lat obserwowano dietę niemal 200 tysięcy osób, by przeanalizować zwią...

Czytaj dalej...

Dieta GF a nietolerancja laktozy - przegląd faktów.

Dieta GF a nietolerancja laktozy - przegląd faktów.

28.01.2019

Laktoza to naturalnie występujący w mleku i produktach mlecznych dwucukier. Do jego strawienia konieczny jest enzym - laktaza, który rozkłada laktozę do cukrów prostych- glukozy i galaktozy. U wielu osób w wieku dorosłym obserwuje się problemy z wydzielaniem laktazy. Przyczyną jest fakt, że u dorosłych ludzi dochodzi do obniżenia aktywności laktazy o około 70% w s...

Czytaj dalej...

Hydroksypropylometyloceluloza - grozi jedynie połamaniem języka ;)

Hydroksypropylometyloceluloza - grozi jedynie połamaniem języka ;)

26.01.2019

Hydroksypropylometyloceluloza zwana inaczej hypromelozą, oznaczana jest symbolem E464. Pomimo mało przyjaznej nazwy, absolutnie nie ma się czego bać!   Dodatek hypromelozy nadaje bezglutenowemu pieczywu odpowiednią spoistość i elastyczność, których brak jest największą bolączką w wypiekach pozbawionych glutenu. Jest jedną z frakcji błonnika, nie ulega trawieniu ani wch...

Czytaj dalej...

Chleb promnicki - zdrowy, pyszny i pełen nasion.

Chleb promnicki - zdrowy, pyszny i pełen nasion.

22.01.2019

Unikasz chleba bezglutenowego z uwagi na nieatrakcyjny smak, ale również jego niską wartość odżywczą? Obawiasz się, że Twoja dieta może powodować niedobory? A co jeśli możesz jeść pyszne, bogate w witaminy i składniki mineralne pieczywo, a wszystko to przy minimalnym nakładzie pracy? Zespół technologów firmy Grano opracował recepturę mieszanki bezglutenowej...

Czytaj dalej...

Mąka gryczana - bezglutenowa, zdrowa i korzystna dla dbających o linię.

Mąka gryczana - bezglutenowa, zdrowa i korzystna dla dbających o linię.

15.01.2019

Uprawiana już niemal 2000 lat p.n.e w górskich rejonach Indii, rozpowszechniła się w chinach, Korei oraz na wyspach Japońskich, by w końcu na przełomie XII i XIII wieku za sprawą najazdu Tatarów trafić również do Europy. Mowa o gryce - przez pewien czas nieco zapomniana, ostatnimi czasy coraz częściej pojawiająca się na Polskich stołach. Dlaczego warto ją umie...

Czytaj dalej...

Siemię lniane - prawdziwa superżywność!

Siemię lniane - prawdziwa superżywność!

09.01.2019

Czy mąka z siemienia lnianego  powinna znaleźć miejsce w Twojej kuchennej szafce? Odpowiedź zdecydowanie brzmi TAK! Len jest rośliną uprawianą praktycznie na całym świecie, która ze względu na swoje właściwości może zostać włączona do grona „super foods”. Co zatem kryją w sobie te drobne ziarenka? Ponad 40% ich składu stanowi tłuszcz, w tym szczeg&oacut...

Czytaj dalej...

Niesamowita mąka jaglana!

Niesamowita mąka jaglana!

02.01.2019

Mąka jaglana jest pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa – jednej z najstarszych roślin zbożowych świata. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, proso wyjątkowo odporne jest na susze, szkodniki, a także rozmaite choroby. Szczególną popularność proso zyskało w krajach rozwijających się (m.in. Chiny, Indie oraz Nigeria). Stało się tam żywnością wysokoenergetycz...

Czytaj dalej...

Mąka ryżowa - jak i dlaczego warto ją wykorzystać w kuchni?

Mąka ryżowa - jak i dlaczego warto ją wykorzystać w kuchni?

19.12.2018

Mąka ryżowa – mąka, którą pokochała cała Azja i wykorzystuje ją na wszelkie możliwe sposoby. Powstaje na skutek mielenia ziaren ryżu i charakteryzuje się mnogością zastosowań. Czy warto dać jej szanse i uwzględnić w swej diecie?             Ryż to prawdziwy skarb Azji. Od kilku tysięcy lat dzierży koronę kr&oa...

Czytaj dalej...

Bezglutenowe święta - jak to ogarnąć?

Bezglutenowe święta - jak to ogarnąć?

18.12.2018

Święta to nie lada wyzwanie dla osób nietolerujących glutenu. Czy aby na pewno każda z 12 potraw jest dobra dla ich zdrowia? Czy możliwe jest, aby stworzyć prawdziwie świąteczną, bezglutenową ucztę? Mąka pszenna na dobre zakorzeniła się w naszych domach. Znajdziesz ją w niemal każdej tradycyjnej potrawie świątecznej - w chrupiącym pieczywie, kutii, pierogach, barszczu z ...

Czytaj dalej...

Czy dieta bezglutenowa musi być droga?

Czy dieta bezglutenowa musi być droga?

14.12.2018

Jednym z najczęściej deklarowanych problemów ze stosowaniem diety bezglutenowej jest wysoka cena żywności specjalnej, deklarowana w ubiegłym roku przez 82% osób spośród grupy 1200 osób. Czy dieta GF rzeczywiście musi być droższa od konwencjonalnej? Temat jest na tyle istotny, że został poruszony przez naukowców katedry Dietetyki SGGW w Warszawie. Prze...

Czytaj dalej...

Bajecznie szybkie, proste i pyszne placki gryczane.

Bajecznie szybkie, proste i pyszne placki gryczane.

03.12.2018

Sycące, odżywcze i zaspokajające apetyt na słodkie - doskonale sprawdzają się po spacerze w zimowej aurze, czy na poprawę humoru :)   • 1 szklanka mąki gryczanej• 1 szklanka mąki kukurydzianej• 1 jabłko• 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia• 2 jajka (można zastąpić 2 łyżkami skrobii ziemniaczanej)• 4 łyżki cukru• 1,5 szklanki m...

Czytaj dalej...

O komforcie życia dziecka na diecie bezglutenowej.

O komforcie życia dziecka na diecie bezglutenowej.

25.11.2018

Nietolerancja glutenu kojarzona jest głównie z dolegliwościami układu pokarmowego. Większość z nas w pierwszej kolejności wskaże objawy pokroju bólów brzucha czy wysypki. Nietolerancja jednak, pośrednio jak i bezpośrednio, może powodować również niedogodności natury psychicznej. Szczególnie podatne na nie są starsze dzieci oraz nastolatkowie w okre...

Czytaj dalej...

Dlaczego warto jeść amarantus?

Dlaczego warto jeść amarantus?

19.11.2018

Amarantus (szarłat) – prawdziwy król Ameryki Południowej. Jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Uwielbiany przez Azteków, Majów oraz Inków. Stał się podstawą żywienia wielu nacji. Docenia się go za ciekawy smak jak i niezwykłe właściwości odżywcze, a także zdrowotne. Dlaczego więc warto sięgać po „zboże XXI wieku”?   P...

Czytaj dalej...

Nietypowe objawy oraz skutki nieleczonej celiakii.

Nietypowe objawy oraz skutki nieleczonej celiakii.

12.11.2018

Celiakia (choroba trzewna) to autoimmunologiczna choroba powodująca trwałą nietolerancję glutenu (białka obecnego m.in. w pszenicy, jęczmieniu oraz życie). W organizmie chorego prowadzi do zaników kosmków jelita cienkiego, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. Zupełnie nieleczona prowadzi więc do niedożywienia które skutkować może ostatec...

Czytaj dalej...

Quinoa - dar Azteków w Twojej kuchni.

Quinoa - dar Azteków w Twojej kuchni.

27.10.2018

Quinoa (komosa ryżowa) uprawiana w Ameryce Południowej (Chile, Peru i Boliwii) blisko spokrewniona z pospolicie występującą w Polsce komosą białą (Chenopodium album) roślina jednoroczna, która istnieje już ponad 5 tys. lat. Nazywana „matką zbóż”, „złotem Inków” doceniana przez Azteków, dodawała sił starożytnym wojownikom. Razem z ...

Czytaj dalej...

Śniadanie bez kanapek i glutenu, czy to możliwe?

Śniadanie bez kanapek i glutenu, czy to możliwe?

18.10.2018

Śniadanie to posiłek, który ma nam zapewnić siłę i energię nawet na dobrych kilka godzin. Naszym pierwszym wyborem bardzo często bywają kanapki - dlatego, że „szybkie”, „łatwe” i brak pomysłu. No bo jeśli nie kanapki to co? Warto urozmaicić swoje menu, tak by uniknąć monotonii na talerzu, jednocześnie dbając o to by śniadanie było smaczne, zdrowe ...

Czytaj dalej...

Pszenicę da się zastąpić!

Pszenicę da się zastąpić!

10.10.2018

Pszenica, można znaleźć ją właściwie wszędzie i mieć wrażenie że przemysł spożywczy nie może bez niej się obejść. Uchodzi za jedno z podstawowych zbóż. Czy zatem jej zastąpienie może być tak kłopotliwe na diecie bezglutenowej? Czy możliwe jest znalezienie bezglutenowej alternatywy dla mąki pszennej? Rynek oferuje dużą ilość mąk bez glutenu. Różnią s...

Czytaj dalej...

REGULAMIN KONKURSU FACEBOOK Z DNIA 5.12.2018 R.

REGULAMIN KONKURSU FACEBOOK Z DNIA 5.12.2018 R.

05.10.2018

REGULAMIN KONKURSU FACEBOOK Z DNIA 5.12.2018 R. § 1. POSTANOWIENIA OGÓLNE 1. Organizatorem konkursu Facebook (zwanym dalej “Konkursem”), jest zarządca profilu pod adresem www.facebook.com/GranoBezGlutenu – Spółka Celowa Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu Sp. z o.o., z siedzibą pod adresem ul. Powstańców Wielkopolskich 16, 61-895 Poznań, (z...

Czytaj dalej...

Razowy, graham, z ziarnami... co dokładnie oznaczają te nazwy?

Razowy, graham, z ziarnami... co dokładnie oznaczają te nazwy?

04.10.2018

Oficjalne statystyki podają, że przeciętny Polak zjada około 45 kg rocznie lub ponad 120 g dziennie. Chleb jest jednym z podstawowych produktów spożywczych, usytuowany u podstawy piramidy żywieniowej. Jadamy go w wielu odmianach, pod różnymi nazwami handlowymi, coraz częściej pieczemy sami, wykorzystując gotowe mieszanki piekarskie i doceniając walory własnoręcznie piecz...

Czytaj dalej...

Czy produkty bezglutenowe mogą mieć negatywny wpływ na zbilansowanie diety?

Czy produkty bezglutenowe mogą mieć negatywny wpływ na zbilansowanie diety?

30.09.2018

Jakie pułapki czyhają na osoby wykluczające gluten ze swojego jadłospisu i jak sobie z nimi poradzić? Zmiana diety tradycyjnej na bezglutenową jest pewnym wyzwaniem i z początku może nieco przerażać.  Problemem jest nie tylko fakt, iż musimy zrezygnować z powszechnie lubianych produktów. Warto pamiętać, że eliminując z diety zboża zawierające gluten narażamy się na...

Czytaj dalej...

Skontaktuj się z nami

GRANO
Niedźwiady 59A
62-800 Kalisz
woj. Wielkopolskie

tel. 692 343 056
tel. +48 62 764 29 21
biuro@grano.pl

Dołącz do nas!

Formularz kontaktowy

* pole obowiązkowe
** przynajmniej jedno pole musi być wypełnione

Produkty marki GRANO ze znaczkiem „przekreślonego kłosa” są kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – członka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). Dowiedz się więcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Designed by myślisz&masz. Developed by IQHouse.