Siemię lniane - prawdziwa superżywność!

Siemię lniane - prawdziwa superżywność!

09.01.2019

Czy mąka z siemienia lnianego  powinna znaleźć miejsce w Twojej kuchennej szafce? Odpowiedź zdecydowanie brzmi TAK!

Len jest rośliną uprawianą praktycznie na całym świecie, która ze względu na swoje właściwości może zostać włączona do grona „super foods”. Co zatem kryją w sobie te drobne ziarenka? Ponad 40% ich składu stanowi tłuszcz, w tym szczególnie ważne dla zdrowia kwasy omega-3 i omega-6, odpowiadające m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu oraz regulację ciśnienia krwi.

Wykazano korelację pomiędzy spożywaniem nasion lnu, a obniżeniem poziomu trójglicerydów w surowicy krwi, które są uznawane jako jeden z czynników rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Siemię lniane jest również cennym źródłem błonnika pokarmowego (28% suchej masy), zawiera zarówno frakcję rozpuszczalną jak i nierozpuszczalną. Błonnik wpływa korzystnie chociażby na perystaltykę jelit oraz poziom cholesterolu. Frakcje rozpuszczalne zapobiegają biegunkom i wzdęciom poprzez pozytywny wpływ na skład mikroflory jelitowej. Zawarte w siemieniu lnianym ligniny regulują gospodarkę hormonalną kobiet oraz wpływają na rozwój masy kostnej. Warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość białka, którego podaż na dietach wykluczających gluten bywa zbyt niska oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez, cynk i żelazo. Dodatek lnu do posiłków ułatwia pokrycie zapotrzebowania na witaminy z grupy B oraz kwas foliowy.

Mąka z siemienia lnianego oferowana przez firmę Grano powstaje w wyniku przemiału surowych, nieprażonych ziaren, co pozwala na zachowanie wartości odżywczych. Badania wykazują, że dodatek zmielonego lnu do pieczywa bezglutenowego powodował wzrost jego objętości oraz spowolnił procesy twardnienia. Dodatkowo wypiek został dzięki niemu wzbogacony w białko, błonnik oraz makro i mikroelementy. Tak więc zastosowanie mąki z siemienia jest korzystne zarówno z punktu widzenia zdrowotnego jak i technologicznego.  

 

Achremowicz, B. Ceglińska, A. Darmetko, M. Haber, T. Jankowska, J. Karpiński, P. Obiedziński, M. Tarasiewicz, R., “Charakterystyka wybranych surowców roślinnych i możliwości ich wykorzystania jako dodatków do ciast chlebowych“, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2017, nr 1, str. 97-109

Gambuś H., “ Nasiona lnu Oleistego (linum usitatissimumL) jako źródło składników odżywczych w chlebie bezglutenowym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakośc, 2005, 4 (45) Supl., 61 – 74

Ekiert K., Dochniak M., “Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?”, Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, 401–408

Bartkowski Lech, „Nasiona lnu- naturalne źródło zdrowia i urody”, Chemik, 2013, 67, 3, 186-

Skontaktuj się z nami

GRANO
Niedźwiady 59A
62-800 Kalisz
woj. Wielkopolskie

tel. 692 343 056
tel. +48 62 764 29 21
biuro@grano.pl

Dołącz do nas!

Formularz kontaktowy

* pole obowiązkowe
** przynajmniej jedno pole musi być wypełnione

Produkty marki GRANO ze znaczkiem „przekreślonego kłosa” są kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – członka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). Dowiedz się więcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Designed by myślisz&masz. Developed by IQHouse.