Obalamy 3 powszechne mity na temat glutenu.

Obalamy 3 powszechne mity na temat glutenu.

13.02.2019

Czy osoba, u której stwierdzono brak podstaw do wykluczenia glutenu ze swojej diety powinna wyeliminowa─ç go z diety? Od momentu pojawienia si─Ö mody na bezglutenow─ů ┼╝ywno┼Ť─ç stawiamy sobie tego rodzaju pytania. Istnieje wiele mitów na temat diety bezglutenowej. Ale czy s─ů one prawdziwe? Oto powszechne mity, które chcieliby┼Ťmy skomentowa─ç.


Dieta bezglutenowa = dieta redukcyjna. Jest to powszechnie panuj─ůcy mit, który piel─Ögnuj─ů g┼éównie celebryci, a co za tym idzie, równie┼╝ ich fani. Nie ma potwierdzonych raportów wskazuj─ůcych, i┼╝ dieta eliminuj─ůca gluten powoduje utrat─Ö masy cia┼éa u osób zdrowych, czy te┼╝ cukrzyc─Ö. Istniej─ů badania, które sugeruj─ů, ┼╝e zawarto┼Ť─ç soli, cukru oraz t┼éuszczy jest wi─Öksza w niektórych produktach niezawieraj─ůcych glutenu, ni┼╝ w tych posiadaj─ůcych owe bia┼éko. Ponadto w produktach „gluten free” cz─Ö┼Ťciej obserwowano mniejsz─ů zawarto┼Ť─ç b┼éonnika oraz bia┼éka w porównaniu do tradycyjnej ┼╝ywno┼Ťci. Utrata masy (szczególnie w pierwszych tygodniach stosowania diety) mo┼╝e by─ç powi─ůzana z ograniczeniem w─Öglowodanów zawartych w produktach (m.in. w pieczywie). To w┼éa┼Ťnie zmiana nawyków ┼╝ywieniowych (a nie wykluczenie z diety jednego sk┼éadnika) wi─ů┼╝e si─Ö z utrat─ů zb─Ödnych kilogramów.


Wyeliminowanie glutenu jest dobre dla wszystkich. Gluten ze swojej diety powinny wyklucza─ç osoby cierpi─ůce na celiaki─Ö lub inne dolegliwo┼Ťci powi─ůzane z nietolerancj─ů tego bia┼éka. Coraz cz─Ö┼Ťciej diagnozujemy si─Ö sami (bez jakiekolwiek konsultacji z lekarzem lub dietetykiem), a tak┼╝e eliminujemy gluten natychmiastowo, bez g┼é─Öbszego zastanowienia. Obecnie ilo┼Ť─ç osób b─Öd─ůcych na diecie „gluten free” przewy┼╝sza ju┼╝ kilkakrotnie ilo┼Ť─ç osób, dla której jest ona wymagana i zasadna. Nieprawid┼éowo stosowana mo┼╝e przyczyni─ç si─Ö do problemów niedoborów, a tak┼╝e p┼éyn─ůcych z nich powik┼éa┼ä. Dzieje si─Ö dlatego, i┼╝ niektóre bezglutenowe produkty maja ni┼╝sza zawarto┼Ť─ç sk┼éadników mineralnych i witamin. Dzieci i m┼éodzie┼╝ w szczególno┼Ťci nara┼╝one s─ů na problem niedoborów.


Gluten jest tylko w produktach zbo┼╝owych. Sama dieta jest niesmaczna i wi─ů┼╝e si─Ö z ogromnymi wyrzeczeniami. Prawd─ů jest, ┼╝e gluten otacza nas wsz─Ödzie, st─ůd te┼╝ zasadne jest by na ka┼╝dym kroku czyta─ç etykiety i sk┼éady produktów. Oczywi┼Ťcie, wi─Ökszo┼Ť─ç z nas kojarzy go z pieczywem i m─ůk─ů pszenn─ů, ale nie  jest to jego jedyne ┼║ród┼éo. Mo┼╝e by─ç sk┼éadnikiem produktów, które powszechnie nie s─ů kojarzone ze zbo┼╝ami. Stosowany w ka┼╝dym domu proszek do pieczenia, mieszanka przypraw, kostka bulionowa, d┼╝em czy piwo, to tylko niektóre przyk┼éady produktów z omawianym bia┼ékiem. Sama dieta nie musi by─ç wcale nudna i niesmaczna. Na rynku pojawia si─Ö coraz wi─Öcej propozycji dla bezglutenowców. Internet a┼╝ huczy od przepisów z alternatywami popularnych da┼ä.
           

Gdy w 2011 roku Peter Gibson z Monash Univeristy w Australii opublikowa┼é swoj─ů prac─Ö na temat niekorzystnych objawów glutenu w┼Ťród osób, u których niestwierdzona zosta┼éa ┼╝adna forma nietolerancji, ┼Ťwiat oszala┼é na punkcie diety bezglutenowej. Mimo, ┼╝e teoria ta zosta┼éa obalona, plotka posz┼éa w ┼Ťwiat, a media nie by┼éy sk┼éonne jej skorygowa─ç. Od tego incydentu min─Ö┼éo ju┼╝ kilka lat, a w spo┼éecze┼ästwie wci─ů┼╝ kie┼ékuje to w znacznej mierze b┼é─Ödne przekonanie. 


Pi┼Ťmiennictwo:

A. M. Calderón de la Barca M. E. Mejía-León (2017), „Are Gluten-Free Foods Just for Patients with a Gluten-Related Disease?”, Intech

Fry, A. M. Madden, R. Fallaize (2017), "An investigation into the nutritional composition and cost of glutenÔÇÉfree versus regular food products in the UK", Journal of Human Nutrition and Dietetics Volume 31, Issue 1

G. A. Gaesser, S. S. Angad (2012), "Gluten-Free Diet: Imprudent Dietary Advice for the General Population?", Journal of the American Academy of Nutrition and Dietetics 112(9)

J Pediatr (2016), „The Gluten-Free Diet: Recognizing Fact, Fiction, and Fad”, dost─Öpne na: http://alimentation-sante.org/wp-content/uploads/2016/05/PIIS0022347616300622.pdf

 

Skontaktuj si─Ö z nami

GRANO
Nied┼║wiady 59A
62-800 Kalisz
woj. Wielkopolskie

tel. 692 343 056
tel. +48 62 764 29 21
biuro@grano.pl

Do┼é─ůcz do nas!

Formularz kontaktowy

* pole obowi─ůzkowe
** przynajmniej jedno pole musi być wypełnione

Produkty marki GRANO ze znaczkiem ÔÇ×przekre┼Ťlonego k┼éosaÔÇŁ s─ů kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Os├│b z Celiaki─ů i na Diecie Bezglutenowej ÔÇô cz┼éonka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). Dowiedz si─Ö wi─Öcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Os├│b z Celiaki─ů i na Diecie Bezglutenowej.

Designed by my┼Ťlisz&masz. Developed by IQHouse.