Niesamowita mąka jaglana!

Niesamowita mąka jaglana!

02.01.2019

Mąka jaglana jest pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa – jednej z najstarszych roślin zbożowych świata. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom, proso wyjątkowo odporne jest na susze, szkodniki, a także rozmaite choroby. Szczególną popularność proso zyskało w krajach rozwijających się (m.in. Chiny, Indie oraz Nigeria). Stało się tam żywnością wysokoenergetyczną, w dużym stopniu pomagającą ograniczyć problem niedożywienia. W Azji Wschodniej uprawiane jest od co najmniej 10.000 lat, natomiast Indie stały się największym producentem tej rośliny. Nic więc dziwnego, że w Europie, także w Polsce, proso i produkty z niego wytwarzane cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem.

 

Dlaczego w takim razie warto wybrać mąkę jaglaną? Odpowiedź jest prosta – wysoka wartość odżywcza! Roślina jest dobrym źródłem białka (średnia zawartość w ziarnach 11%, o bardzo dobrej przyswajalności około 85%), do tego bogactwo aminokwasów egzogennych (leucyna, izoleucyna, metionina) oraz składników mineralnych (magnez, żelazo, fosfor, potas). Zboże to stanowi także bogate źródło witamin z grupy B, które poprawiają koncentrację, odporność oraz stan naszej skóry, włosów i paznokci. Roślina może pochwalić się dużą zawartością tłuszczów (korzystnych steroli, trójglicerydów, kwasów tłuszczowych) przy ich przyswajalności na poziomie aż 90%. Warto zwrócić uwagę na zasadotwórcze właściwości rośliny. Ziarna prosa na tle innych zbóż wykazują relatywnie niską alergenność.

 

Mąkę jaglaną szczególnie poleca się osobom na diecie bezglutenowej, a także lekkostrawnej. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu doskonale nada się do wypieków. Mąka jaglana ma charakterystyczny delikatnie orzechowy smak, pomoże w przygotowaniu pysznego pieczywa, naleśników, ciast, ciasteczek, pierogów, a także innych specjałów! Nada się również jako zagęszczacz do sosów i zup, a także spisze się będąc składnikiem kleików. W wariancie mieszanki z innymi mąkami może być stosowana do produkcji makaronów.

 

Bezglutenowa mąka jaglana to kolejna niezawodna propozycja, którą warto posiadać w swych kuchennych zapasach! Wysoka wartość odżywcza, szerokie spektrum zastosowań i niepowtarzalny smak, to tylko kilka zalet, które koniecznie musisz sprawdzić. Włącz ją w swój codzienny jadłospis, a obiecujemy – z pewnością nie pożałujesz!

 

Piśmiennictwo


A. S.M. Saleh, Q. Zhang, J. Chen i Q. Shen (2013), „Millet Grains: Nutritional Quality, Processing, and Potential Health Benefits”, Comprehensive Reviewsin Food Science and Food Safety Vol.12, 2013

 

Sarita, E. Sing (2016), „Potential of Millets: Nutrients Composition and Health Benefits”, Journal of Scientific and Innovative Research 2016

I. Przetaczek-Rożnowska i E Bubis (2016) „Zboża bezglutenowe alternatywą dla osób chorych na celiakię” Kosmos Vol. 65 2016

A. Mikulec i S. Kowalski (2017), „Wpływ dodatku mąki jaglanej na jakość pieczywa”, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2017

 

Skontaktuj się z nami

GRANO
Niedźwiady 59A
62-800 Kalisz
woj. Wielkopolskie

tel. 692 343 056
tel. +48 62 764 29 21
biuro@grano.pl

Dołącz do nas!

Formularz kontaktowy

* pole obowiązkowe
** przynajmniej jedno pole musi być wypełnione

Produkty marki GRANO ze znaczkiem „przekreślonego kłosa” są kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – członka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). Dowiedz się więcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Designed by myślisz&masz. Developed by IQHouse.