Dieta GF a nietolerancja laktozy - przegląd faktów.

Dieta GF a nietolerancja laktozy - przegląd faktów.

28.01.2019

Laktoza to naturalnie występujący w mleku i produktach mlecznych dwucukier. Do jego strawienia konieczny jest enzym - laktaza, który rozkłada laktozę do cukrów prostych- glukozy i galaktozy.

U wielu osób w wieku dorosłym obserwuje się problemy z wydzielaniem laktazy. Przyczyną jest fakt, że u dorosłych ludzi dochodzi do obniżenia aktywności laktazy o około 70% w stosunku do wieku dziecięcego. Należy tez podkreślić, że istnieją tereny, na których ich skala jest dużo mniejsza. Według badaczy mutacja w genie LCT (gen odpowiedzialny za produkcję laktazy) pozwalająca trawić cukier mleczny pojawiła się dopiero około 20 tys. lat temu, a jej pierwsze ślady w Europie odnaleziono na terenach Polski, Węgier, Litwy oraz Niemczech. Dlatego w naszej szerokości geograficznej problemy z trawieniem laktozy wykazuje jedynie 10% społeczeństwa.

Wtórna nietolerancja laktozy, która często dotyka osoby chorujące na celiakię, może być również wywołana uszkodzeniem kosmków jelitowych. Dlaczego?  Kosmki wyścielające błonę śluzową jelita pokryte są enterozytami. Te zaś tworzą mikrokosmki, które poprzez wychwytywanie związków odżywczych umożliwiają ich dalsze wchłanianie. Jest to tzw. “pędzel graniczny” na którego granicy znajdują się enzymy odpowiadające za trawienie cukru mlecznego. Jak łatwo się domyślić zmniejszenie ilości enzymów rąbka szczoteczkowego prowadzi do trudności z trawieniem laktozy. Na szczęście u większości osób jest do stan przejściowy, występujący w momencie rozpoznania celiakii. Zwykle zaleca się w takim wypadku wykluczenie z diety zarówno glutenu jak i laktozy. Aktywność laktazy wraca do normy, gdy zregenerują się kosmki jelitowe, wówczas można włączyć nabiał do jadłospisu, wprowadzając w pierwszej kolejności produkty fermentowane, które zawierają zdecydowanie mniej laktozy niż np. mleko.

Eliminując z diety produkty mleczne należy zwrócić szczególną uwagę na podaż wapnia. Badania pokazują, że podaż tego składnika w diecie przeciętnego Polaka wynosi nieco ponad połowę zalecanego dziennego spożycia. Wykluczenie z diety nabiału, może być katastrofalne w skutkach, jeśli nie zwrócimy uwagi na podaż tego składnika z innych źródeł. Niedobór wapnia, grozi m.in. krzywicą u dzieci i osteoporozą u osób dorosłych. Poza produktami mlecznymi znajdziemy go również w sezamie, nasionach chia, migdałach, jarmużu czy natce pietruszki.

 

Piśmiennictwo:
Laskowski W., “Wartość odżywcza diety Polaków oraz jej zmiany”, Współczesne kierunki działań prozdrowotnych, Warszawa 2015;

Kozłowska-Wojciechowska M., “Mleko i jego przetwory – niezbędne produkty w zachowaniu zdrowia”, Warszawa 2007

Madry E, Krasińska B., Walkowiak J., Adamczak-Ratajczak A., “Hipolaktazja, zespół złego wchłaniania laktozy, nietolerancja laktozy”, Family Medicine & Primary Care Review 2011, 13, 2: 334–336

Ghoshal, UC , Ghoshal, U. ,Misra, A., Choudhuri,G. , “Partially responsive celiac disease resulting from small intestinal bacterial overgrowth and lactose intolerance” BMC Gastroenterology,Volume 4, 22 May 2004, Article number 10, 6p

Jankowiak C, Ludwig D., “Frequent causes of diarrhea: celiac disease and lactose intolerance” Med Klin (Munich). 2008 Jun 15;103(6):413-22; quiz 423-4

Ojetti V1, Nucera G, Migneco A, Gabrielli M, Lauritano C, Danese S, Zocco MA, Nista EC, Cammarota G, De Lorenzo A, Gasbarrini G, Gasbarrini A., “High prevalence of celiac disease in patients with lactose intolerance”, Digestion. 2005;71(2):106-10. Epub 2005 Mar 16.

Konińska G., Marczewska A, Żródlam M., :Celiakia i dieta bezglutenowa praktyczny poradnik, Warszawa 2014

Hollox E., “Evolutionary Genetics: Genetics of lactase persistence – fresh lessons in the history of milk drinking” , European Journal of Human Genetics volume13, pages267–269 (2005),

 
J. Burger, M. Kirchner, B. Bramanti, W. Haak, and M. G. Thomas, “Absence of the lactase-persistence-associated allele in early Neolithic Europeans”, PNAS March 6, 2007 104 (10) 3736-3741

 

 

 

Skontaktuj się z nami

GRANO
Niedźwiady 59A
62-800 Kalisz
woj. Wielkopolskie

tel. 692 343 056
tel. +48 62 764 29 21
biuro@grano.pl

Dołącz do nas!

Formularz kontaktowy

* pole obowiązkowe
** przynajmniej jedno pole musi być wypełnione

Produkty marki GRANO ze znaczkiem „przekreślonego kłosa” są kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – członka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). Dowiedz się więcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Designed by myślisz&masz. Developed by IQHouse.