Białkowe brownie z mąki grochu!

Białkowe brownie z mąki grochu!

27.03.2019

Czy w Twojej bezglutenowej kuchni zagościła już mąka z grochu? Jeśli nie, to zdecydowanie najwyższy czas by to zmienić. Groch to bardzo wartościowa roślina. Jej niekwestionowanym atutem jest wysoka zawartość białka roślinnego, które stanowi ok. 25% ziarna. Dodatkowo groch zawiera 15 g błonnika w 100 g. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym co sprawia, że świetnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z problemami gospodarki węglowodanowej tj. insulinooporność lub cukrzyca. W 100 g grochu znajdziemy aż 937 mg potasu, oraz 134 mg magnezu, dostarcza ponad połowę dziennego zapotrzebowania na cynk (4,2 mg/100 g), jest także dobrym źródłem witamin z grupy B.

 

A jakie zastosowanie kulinarne może mieć mąka z grochu? Otóż możliwości wykorzystania są bardzo szerokie. Możemy jej użyć np. do zagęszczania zup lub jako dodatek do wypieku chleba w celu podniesienia jego wartości odżywczej. Z uwagi na właściwości sklejające świetnie sprawdzi się jako składnik wszelkich klusek i naleśników. A zwolennicy słodkości mogą jej użyć do przygotowania słodkiego, mocno czekoladowego brownie, do wykonania którego inspiracją może stać się poniższy przepis. Mąka z grochu to kolejny produkt z bezglutenowej oferty firmy GRANO także nie musicie się martwić o to, gdzie ją kupić. A przepis jest banalnie prosty, dlatego nie obawiajcie się, że sobie z nim nie poradzicie.

MOCNO CZEKOLADOWEGO BROWNIE

SKŁADNIKI:

·      2 dojrzałe banany,

·      1 szklanka mleka,

·       ½ szklanki oleju rzepakowego,

·       2 szklanki mąki z grochu,

·      1 szklanka cukru,

·      1 jajo

·      1 łyżeczka proszku do pieczenia,

·      2 łyżeczki cynamonu,

·      1 szklanka kakao,

·      6 śliwek węgierek,

 

Wszystkie suche składniki(mąka, cukier, kakao, cynamon i proszek do pieczenia) wymieszać. Banana zblendować z mlekiem, jajkiem i olejem i tak przygotowaną masę dokładnie połączyć z suchymi składnikami. Całość wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć pokrojone w półksiężyce śliwki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 min. Po przestudzeniu wierzch można polać gorzką czekoladą.

 

Skontaktuj się z nami

GRANO
Niedźwiady 59A
62-800 Kalisz
woj. Wielkopolskie

tel. 692 343 056
tel. +48 62 764 29 21
biuro@grano.pl

Dołącz do nas!

Formularz kontaktowy

* pole obowiązkowe
** przynajmniej jedno pole musi być wypełnione

Produkty marki GRANO ze znaczkiem „przekreślonego kłosa” są kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – członka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). Dowiedz się więcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Designed by myślisz&masz. Developed by IQHouse.