Bezglutenowe święta - jak to ogarnąć?

Bezglutenowe święta - jak to ogarnąć?

18.12.2018

Święta to nie lada wyzwanie dla osób nietolerujących glutenu. Czy aby na pewno każda z 12 potraw jest dobra dla ich zdrowia? Czy możliwe jest, aby stworzyć prawdziwie świąteczną, bezglutenową ucztę?

Mąka pszenna na dobre zakorzeniła się w naszych domach. Znajdziesz ją w niemal każdej tradycyjnej potrawie świątecznej - w chrupiącym pieczywie, kutii, pierogach, barszczu z uszkami, krokietach, czy też w rybie z panierką. No i słodycze - makowiec, pierniczki, muffinki często pozostają nietknięte przez celiaków.

Koniecznie ustal składniki dań Twojej wigilii i sporządź razem z innymi osobami biorącymi udział w przygotowaniach listę zakupów oraz używane przepisy. Zawrzyj w nich bezglutenowe mąki (m.in. ryżową, kukurydzianą, gryczaną, jaglaną, z amarantusa), które stanowią doskonałe zastępstwo mąk glutenowych. Jeżeli jesteś gościem w czyimś domu – daj zawczasu znać o Twoim podejściu do diety i zaoferuj pomoc w przygotowaniu.

Aby świąteczne zupy nie sprawiały problemu, wystarczy dokonać kilku modyfikacji. Usuń z barszczu uszka, żur pozbaw pszennego chleba oraz mąki żytniej, a zupę grzybową tradycyjnej zasmażki. Ta zasada będzie przydatna również przy innych daniach - przygotowując pierogi, mąkę pszenną zastąp mieszanką mąk ryżowej, ziemniaczanej oraz kaszy jaglanej. Smażone krokiety zamiast bułki tartej obtocz w drobno zmielonych otrębach owsianych lub w specjalnej bułce bezglutenowej.

Przykłady baz do dań bezglutenowych:

Pierogi – przygotowanie ciasta na pierogi bez mąki pszennej jest jak najbardziej możliwe. Potrzebujesz do tego:

·       mąkę ryżową (ok. 220g)

·       mąkę ziemniaczaną (ok. 100g)

·       kaszę jaglaną (ok. 100g)

·       zmielone siemię lniane (70g) (które sprawią, że zniknie problem klejenia się ciasta)

·       szczyptę soli

·       oliwę (4 łyżki)

·       gorącą wodę (450 ml).

Ugotuj kaszę oraz przesiej do miski mąkę ryżową wraz z ziemniaczaną. Dodaj kaszę, a także pozostałe składniki (oprócz oliwy). Zmiksuj wszystko na jednolitą masę, a następnie odstaw na kilka minut. Teraz rozpoczyna się zabawa! Posyp mąką blat lub stolnicę, wyłóż ciasto i zacznij wałkować na cienką warstwę. Możesz sobie pomóc ugniatając wcześniej ciasto. Gdy już uda Ci się rozwałkować, zacznij wykrawać małe koła, na przykład za pomocą szklanki. Dodaj ulubiony farsz, zalep pierożki widelcem. Wkładaj pierogi do gotującej wody z dodatkiem oliwy. Poczekaj do momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Banalnie proste i bardzo smakowite!

Żurek – tradycyjna odmiana zupy zawiera zakwas zrobiony z mąki glutenowej – żytniej. Jeśli uwielbiasz smak potrawy, spróbuj wykonać go własnoręcznie.

Przygotowanie nie różni się niczym szczególnym od zwykłej wersji. Potrzebne będą:

·       mąka ryżowa (ok. 120 g)

·       ziele angielskie (5 ziaren)

·       czosnek (4 ząbki)

·       liście laurowe (4 sztuki)

·       ciepła woda (ok. 280 ml).

Opcjonalnie możesz dodać 2 łyżeczki soku z kiszonych ogórków lub kapusty, które sprawią, że zakwas będzie szybciej dojrzewał. Należy dokładnie wymieszać wszystkie składniki, umieścić w dużym słoiku, przykryć lnianą ściereczką lub gazą, odstawić na kilka dni w ciepłym miejscu. Pamiętaj o codziennym mieszaniu czystą drewnianą łyżką! Gdy poczujesz kwaskowy smak i zapach, zakwas będzie gotowy. Możesz trzymać go w lodówce ok. 2-3 tygodnie (musi być szczelnie zamknięty).

Święta to czas radości i kontaktu z bliskimi. Jeśli sam nie jesteś na diecie bezglutenowej, zastanów się czy nie trzeba uwzględnić specjalnych potrzeb jednego z gości. Taki miły gest z pewnością wpłynie pozytywnie na rodzinną, świąteczną atmosferę.         Jeżeli potrzebujesz porady dotyczącej przygotowania bezglutenowych świąt – napisz do nas na facebooku! J

Wesołych świąt!

Skontaktuj się z nami

GRANO
Niedźwiady 59A
62-800 Kalisz
woj. Wielkopolskie

tel. 692 343 056
tel. +48 62 764 29 21
biuro@grano.pl

Dołącz do nas!

Formularz kontaktowy

* pole obowiązkowe
** przynajmniej jedno pole musi być wypełnione

Produkty marki GRANO ze znaczkiem „przekreślonego kłosa” są kontrolowane i rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – członka europejskiej organizacji AOECS (Association of European Coeliac Societies). Dowiedz się więcej na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Designed by myślisz&masz. Developed by IQHouse.